likier kokosowy

5 (149 ocen)

  • 3 godz. 20 min

delikatny, aksamitny, dla wielbicieli kokosu :)

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 200 gram wiórków kokosowych
    250 ml spirytusu
    100 ml czystej wódki
    1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
    1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
Wystaw ocenę:

5 (149 ocen)

Zobacz również:

Desery Napoje Likiery

Likier kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiórki wsypujemy do litrowego słoika, zalewamy wódką i spirytusem, wsadzamy do lodówki na 10 dni. Dobrze by było codziennie potrząsać słoikiem, ale jak będziemy sobie o tym przypominali co drugi dzień, to też nic złego się nie stanie.
    Po 10 dniach dokładnie odcedzamy wiórki z alkoholu, robiłam to przez gazę, można je też przecedzić przez bardzo gęste sitko.

    Do przecedzonego alkoholu dolewamy mleko skondensowane słodzone i niesłodzone, mieszamy i przelewamy do butelek.

Porady

Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie likiery, może dać obydwie puszki mleka słodzonego. Wiórki możemy wykorzystać do różnych wypieków, takich jak muffiny, kokosanki lub masa do tortu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Likier Wiórki kokosowe

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować