Likier kokosowy

4.5 (145 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Pyszny, delikatny w smaku domowy likier na bazie wiórek kokosowych to idealna propozycja na babskie spotkania. Prosty i szybki przepis to niejedyna jego zaleta. Likier nadaje się do spożycia już na drugi dzień. Nie gorzknieje a jego „moc” można dowolnie regulować.

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 750 ml mleka 3,2%
    1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
    200 g wiórek kokosowych
    2 cukry waniliowe
    250 ml wódki lub 150 ml spirytusu
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Desery Napoje Likiery

Likier kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mleko 3,2% gotujemy z cukrem waniliowym i wiórkami kokosowymi. Przecedzamy i dolewamy mleko skondensowane. Dobrze mieszamy, odstawiamy aż wystygnie.

    2. Do zimnego płynu wlewamy odmierzoną ilość alkoholu.

    3. Likier przelewamy do karafki lub butelki i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem należy mocno wstrząsnąć, ponieważ powstają grudki. Z podanej porcji wychodzi 1 l.

Porady

Przed podaniem należy wstrząsnąć butelką, ponieważ powstają grudki. Z tej porcji wychodzi 1L likieru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Likier Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Okazje Impreza Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować