Likier Baileys

5 (142 ocen)

  • 15 min

Nie za słodki, nie za mocny z delikatną kakowo-kakową nutą. Mój likier przygotowałam z dodatkiem mleka, jednak jeśli lubicie bardziej kremową konsystencje takich trunków, użyjcie kremówki.

  • 15 min

Składniki:

  • 1 szklanka irlandzkiej whiskey
    1 szklanka płynnej śmietanki kremówki lub mleka 3,2%
    1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

5 (142 ocen)

Zobacz również:

Desery Napoje Likiery

Likier baileys - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko skondensowane gotujemy przez 2-3 godziny całkowicie zanurzone w wodzie. Po tym czasie odstawiamy je do całkowitego wystudzenia. Najlepiej wykonać to dzień wcześniej lub z samego rana.
  • 2. Kawę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Do blendera wlewamy wszystkie składniki i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Likier przelewamy do butelki, którą szczelnie zamykamy. Butelkę odstawiamy na minimum 2 tygodnie w chłodne miejsce. Likier przechowujemy do 2 miesięcy.

Porady

* Przed pierwszym spożyciem likier schładzamy w lodówce, a przed rozlaniem go w kieliszki wstrząsamy butelką. ** Z podanych składników wychodzi ok. 900 ml likieru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Baileys Likier Likier kawowy Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować