Likier ajerkoniakowy

4.48 (141 ocen)

  • 20 min

jeden z moich ulubionych likierów, używam go do kremów i nie tylko...;)

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki na ok 700 ml likieru:

    3 żółtka
    300 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego (takiego z kartonika 7,5 %)
    1/2 szkl. cukru pudru
    1 szklanka spirytusu
Wystaw ocenę:

4.48 (141 ocen)

Zobacz również:

Napoje Likiery

Likier ajerkoniakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ucieramy do białości kilka minut mikserem. Następnie dodajemy cukier i dalej ucieramy do puszystości. Zmniejszamy obroty do minimum i dolewamy mleko.
  • 2. Wyłączamy mikser i wciąż mieszając(np. trzepaczką) powoli dolewamy alkohol.
  • 3. Gotowy likier przelewamy do butelki i przechowujemy w lodówce. Najlepiej smakuje po kilku dniach.

    Jeśli używamy go do robienia kremu należy wyjąć go wcześniej z lodówki aby nabrał temp. pokojowej (np na noc).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Likier jajeczny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować