4 żółtka z jaj bio organic lub „0”
100 ml jogurtu naturalnego gęstego
2 łyżeczki oleju rzepakowego
1 łyżeczka cukru
½ łyżeczki soli
sok z ½ cytryny (około 2 łyżek)
pieprz,sól
Light majonez wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddziel żółtka od białek. W metalowej misce żółtka zmieszaj z solą, cukrem i sokiem z cytryny.
Zagotuj trochę wody w rondlu, włóż do niego dużą drewnianą łyżkę a następnie umieść miskę z jajami tak by opierała się na łyżce i rondlu, ale nie dotykała wody, ponieważ ważne jest utrzymanie odpowiedniej temperatury do zrobienia fit majonezu.
Mieszaj energicznie rózgą jaja i zacznij dolewać jogurt. Sos po kilku minutach zacznie gęstnieć. Dodaj olej rzepakowy, jeszcze przez chwilę mieszaj. zdejmij na chwilę miskę z nad rondla, po czym czynności powtórz. Możesz jeszcze dodać trochę pieprzu lub soli.
Gotowy majonez schłódź i trzymaj w lodówce. Wykorzystaj go w ulubiony sposób i ciesz się zdrowym fit majonezem w Święta a także na co dzień.
Komentarze