LIGHT MAJONEZ WIELKANOCNY

0 (0 ocen)

  • 30 min

Zdrowy, lekki, niskokaloryczny, pyszny domowy majonez.

  • 30 min

Składniki:

  • 4 żółtka z jaj bio organic lub „0”
    100 ml jogurtu naturalnego gęstego
    2 łyżeczki oleju rzepakowego
    1 łyżeczka cukru
    ½ łyżeczki soli
    sok z ½ cytryny (około 2 łyżek)
    pieprz,sól

Light majonez wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddziel żółtka od białek. W metalowej misce żółtka zmieszaj z solą, cukrem i sokiem z cytryny.
    Zagotuj trochę wody w rondlu, włóż do niego dużą drewnianą łyżkę a następnie umieść miskę z jajami tak by opierała się na łyżce i rondlu, ale nie dotykała wody, ponieważ ważne jest utrzymanie odpowiedniej temperatury do zrobienia fit majonezu.
    Mieszaj energicznie rózgą jaja i zacznij dolewać jogurt. Sos po kilku minutach zacznie gęstnieć. Dodaj olej rzepakowy, jeszcze przez chwilę mieszaj. zdejmij na chwilę miskę z nad rondla, po czym czynności powtórz. Możesz jeszcze dodać trochę pieprzu lub soli.
    Gotowy majonez schłódź i trzymaj w lodówce. Wykorzystaj go w ulubiony sposób i ciesz się zdrowym fit majonezem w Święta a także na co dzień.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy