Letnio-jesienne ciasto pełnoziarniste

0 (0 ocen)

Ciasto puszyste i delikatne z niesamowicie pachnącą kruszonką.

Składniki:


  • 380 g mąki pszennej pełnoziarnistej
    180 g cukru
    160 g masła
    3 jajka
    4 łyżki jogurtu naturalnego
    sok z połowy pomarańczy
    łyżeczka proszku do pieczenia
    łyżeczka sody

    1,5 szklanki malin

    kruszonka:

    2 łyżki mąki pszennej
    4 łyżki cukru
    2 łyżki masła
    łyżeczka cynamonu
    starta skorka z połowy pomarańczy

Letnio-jesienne ciasto pełnoziarniste - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na kruszonkę zagniatamy i odkładamy do lodówki.
  • 2. Miękkie masło ucieramy z cukrem.

    Dodajemy jajka, jogurt i sok z pomarańczy i dalej miksujemy.

    Stopniowo dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą.

    Dodajemy do ciasta maliny i mieszamy.

    Całość przekładamy do formy (o średnicy 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy kruszonką.
  • Letnio-jesienne ciasto pełnoziarniste 3. Pieczemy około godzinę (do suchego patyczka) w 180 stopniach.

    Podajemy oprószone cukrem pudrem.

    Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy