Letnie ciasto z galaretką i truskawkami

4.5 (141 ocen)

  • 60 min

Truskawkowy zawrót głowy

  • 60 min

Składniki:

  • * biszkopty do wyłożenia tortownicy
    * 2 galaretki truskawkowe
    * 150 ml śmietany 30%
    * 125 g mascarpone
    * truskawki
    * banany
    * cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Letnie ciasto z galaretką i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortownicę wykładamy folią aluminiową lub spożywczą. Układamy biszkopty, w razie potrzeby przycinamy je w taki sposób, aby wypełniły całą tortownicę.

    Jedną galaretkę rozpuszczamy w połowie wody podanej na opakowaniu, drugą robimy według przepisu.

    Ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy mascarpone i trochę cukru waniliowego do smaku. Powoli, cienki strumykiem wylewamy ostudzoną, ale wciąż płynną galaretkę (tę rozpuszczoną w mniejszej ilości wody).

    Masę powoli przelewamy na spód z biszkoptów, tak aby ciastka się nie poprzesuwały.
    Wstawiamy do lodówki, do schodzenia i stężenia.

    Na zastygniętej masie układamy pokrojone truskawki i banany.

    Zalewamy drugą galaretkę. Ponownie wstawiamy do lodówki, aby całość stężała.

    Gotowe ciasto przybrałam małymi kawałkami truskawek, a także oprószyłam cynamonem i cukrem trzcinowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować