Letnie ciasto z galaretką i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownicę wykładamy folią aluminiową lub spożywczą. Układamy biszkopty, w razie potrzeby przycinamy je w taki sposób, aby wypełniły całą tortownicę.
Jedną galaretkę rozpuszczamy w połowie wody podanej na opakowaniu, drugą robimy według przepisu.
Ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy mascarpone i trochę cukru waniliowego do smaku. Powoli, cienki strumykiem wylewamy ostudzoną, ale wciąż płynną galaretkę (tę rozpuszczoną w mniejszej ilości wody).
Masę powoli przelewamy na spód z biszkoptów, tak aby ciastka się nie poprzesuwały.
Wstawiamy do lodówki, do schodzenia i stężenia.
Na zastygniętej masie układamy pokrojone truskawki i banany.
Zalewamy drugą galaretkę. Ponownie wstawiamy do lodówki, aby całość stężała.
Gotowe ciasto przybrałam małymi kawałkami truskawek, a także oprószyłam cynamonem i cukrem trzcinowym.
Komentarze