Letnia zupa jarzynowa

4.5 (159 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Zupę jarzynową gotuję przez cały rok, ale ta z młodych warzyw ma jedyny i niepowtarzalny smak. W mojej rodzinie to numer jeden wśród zup. Mąż i dzieci mogliby ją jeść na okrągło. Jest lekka i sycąca.

Składniki:

  • ● 4 kalarepki
    ● 1 marchewka
    ● 2 ziemniaki
    ● cebula
    ● 5 szklanek bulionu (może być z kostki)
    ● 1 jajko
    ● 2 łyżki masła
    ● 1 łyżka mąki
    ● 6 łyżek śmietany 18-proc.
    ● sól, pieprz
    ● natka pietruszki
    ● koperek
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Letnia zupa jarzynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Letnia zupa jarzynowa 1. Warzywa obieramy, myjemy
    i kroimy w drobną kostkę. Roztapiamy masło i kilka minut
    dusimy na nim warzywa, stale
    mieszając. Gdy trochę zmiękną,
    podlewamy je rosołem
    i na małym ogniu gotujemy pół
    godziny.
  • 2. Mąkę rozkłócamy z jajkiem
    na lane kluseczki. Gdy warzywa
    są już miękkie, cienkim
    strumieniem wlewamy ciasto,
    gotujemy 3 min i przyprawiamy
    zupę do smaku.
  • 3. Śmietanę dokładnie mieszamy
    z kilkoma łyżkami ciepłej
    zupy i wlewamy do garnka
    z zupą. Chwilę gotujemy. Zupę
    podajemy obficie posypaną
    drobno posiekaną natką pietruszki
    i koperkiem.

Porady

● Smak zupy można wzbogacić, dodając do niej również inne młode warzywa, które akurat mamy pod ręką: pietruszkę, selera, cukinię, pora oraz zielony groszek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalarepa Marchewka

Notka redakcyjna

PP_06-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować