Malinowy zawrót głowy :), pyszne te maliny i zdrowe, a jak robię ciasto to dzieciaki ciągle podkradają....fantastyczna pora roku, tyle sezonowych rarytasów!.
1 godz. 30 min
Składniki:
Składniki:
15 dag masła
1 szklanka cukru
125 ml mleka
125 ml słodkiej śmietanki, 30-36%
3 jaja
30 dag mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
4 kopiaste łyżki dobrego naturalnego kakao
5 dag czekolady
Ciasto kakaowe z malinami i nutką mięty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Masło rozpuszczam w kąpieli wodnej z czekoladą, odstawiam do wystudzenia. Jaja ubijam z cukrem na puszystą masę, przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaje resztę składników. Miksuje na gładka masę.
2. Formę na babkę z kominem smaruję olejem i wysypuję bułką tartą. Przekładam do formy 3/4 masy i wkładam kilka garści malin, przykrywam resztą ciasta. Piekarnik rozgrzać do 175 C, czas pieczenia 50-60 minut, pod koniec pieczenia zrobić test suchego patyczka, jeśli ciasto jeszcze jest wilgotne zostawić na kolejne 10 minut.
3. Składniki polewy roztapiam i polewam jeszcze gorące zaraz po upieczeniu. Wierzch obficie posypujemy malinami i listkami mięty.
Komentarze