LETNIA TARTA Z OWOCAMI

4.5 (155 ocen)

  • 50 min

Lato ukochane, wyczekane i pachnące owocami;-)Korzystajmy z jego darów całymi garściami!Owoce sezonowe są z nami tak krótko.Można je mrozić, robić przetwory, żeby przechować i zajadać te pyszności w zimowe dni.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki na tartę:
    moja forma miała 29 cm średnicy

    250 g mąki pszennej tortowej
    150 g schłodzonego masła
    1 jajko
    3 łyżki cukru
    szczypta soli

    Składniki na krem:

    250 g serka mascarpone/ waniliowego homogenizowanego
    250 g 30% śmietanki
    1 łyżka (można więcej jak wolicie słodszy krem) cukru pudru
    9 g (opakowanie) śmietan-fix (opcjonalnie) krem dłużej się utrzymuje i nie podchodzi wodą
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery

Letnia tarta z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • OWOCE 1. Mając przed sobą świeże, pachnące i kolorowe owoce postanowiłam
    wykorzystać je do TARTY.
    Można dodać oczywiście inne sezonowe, ulubione owoce.
  • owoce 2. Umyłam,obrałam i pokroiłam je.
  • mąka 3. Zaczynamy od ciasta.
    Mąkę przesiałam przez sitko.
  • cukier 4. Wsypałam cukier i sól.
  • masło 5. Dodałam pokrojone w kosteczkę zimne masło.
  •   Na koniec wbiłam jajko.
Moje miało dwa żółtka ;-) 6. Na koniec wbiłam jajko.
    Moje miało dwa żółtka ;-)
  • 7. Zagniotłam wszystkie składniki w kulę.
    Włożyłam ją do lodówki na około godzinę.
  • ciasto 8. Po wyjęciu rozwałkowałam ciasto na placek o grubości około 0,5 cm.
    Polecam wałkować na papierze do pieczenia podsypując mąką.
  • ciasto 9. Ciasto razem z papierem przeniosłam do posmarowanej masłem formy.
    Odwróciłam je do góry i przełożyłam.
  • tarta 10. Teraz wystarczy wylepić dokładnie ciastem formę i pozbyć się jego nadmiaru.
  • tarta 11. Przykryłam je folią aluminiową.
    Można na wierzch wysypać np.fasolę,żeby ciasto nie wybrzuszyło się podczas pieczenia.
    Wstawiłam je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut.
    Po tym czasie zdjęłam folię i piekłam jeszcze przez około
    12-15 minut aż nabrało pięknego złotego koloru.
  • krem 12. Gdy ciasto stygło zrobiłam krem.
    Ubiłam śmietankę z cukrem pudrem.
    Wsypałam śmietan-fix i serek waniliowy.
    Ubiłam i wyszedł pyszny krem.
  • tarta krem 13. Przełożyłam go delikatnie na upieczony i wystudzony spód.
  • tarta z letnimi owocami 14. Teraz wystarczy już ułożyć nasze kolorowe owoce na kremie.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować