letnia tarta truskawkowa

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

idealna na kazda okazje smakuje wysmienicie ...

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 30 dekagramów
    - masło: 20 dekagramów
    - cukier puder: 10 dekagramów
    - żółtko: 1 sztuka

    - białka jaja: 2 sztuki
    - cukier: 10 dekagramów

    - truskawki: 25 dekagramów
    - cukier puder: 10 dekagramów
    - kisiel o smaku truskawkowym: 1 sztuka

Letnia tarta truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. z podanych składników mąka-żółtko wyrobić ciasto.odlozyc 1/3 ciasta, pozostala czescia wyłożyć naczynie do tarty.ciasto przed pieczeniem ponakluwac widelcem. piec na zloty kolor w 200stopniach ok 15-20 min.gotowe ciasto odstawic do ostygniecia.
  • tarta truskawkowa 2. umyte i oczyszczone truskawki pokroic na kawalki i wymieszac z cukrem pudrem, kisiel przygotowac jak na opakowaniu i dodac do truskawek wymieszac i wylozyc na wczesniej upieczone ciasto
  • tarta truskawkowa 3. białka ubić na sztywną pianę dodać cukier i wyłożyć na nadzienie truskawkowe.
    z 1/3 ciasta zrobić kruszonke i posypać nim białko . tak przygotowane ciasto zapiekac w 200stopniach ok 10-15 minut az wierzch ciasta się zrumieni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy