Truskawki świetnie nadają się też do sałatek. Dodałam je do sałatki z pieczonych pomidorów, rukoli, sera, podkreślając i podkręcając smak pysznym sosem z glassy balsamicznej i oleju z pomidorami, czosnkiem i bazylią. Lato na talerzu!
Letnia sałatka z pieczonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory pokroić w grube plastry, ułożyć na blasze wysmarowanej olejem, posypać solą, pieprzem. Wstawić do gorącego piekarnika, piec 20 minut w temp. 180st.C. Po upieczeniu lekko ostudzić.
Liście umyć, osuszyć z nadmiar wody, ułożyć na talerzu. Na liściach ułożyć pomidory, pokrojone truskawki. Ser pokroić w wióry za pomocą obieraczki do warzyw, razem z kaparami dodać do sałatki.
Resztę oleju wymieszać z glassą, ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Polać sałatkę.
Smacznego!
Komentarze