Letnia sałatka z pieczonymi pomidorami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 4 osób

Truskawki świetnie nadają się też do sałatek. Dodałam je do sałatki z pieczonych pomidorów, rukoli, sera, podkreślając i podkręcając smak pysznym sosem z glassy balsamicznej i oleju z pomidorami, czosnkiem i bazylią. Lato na talerzu!

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • garść liści rukoli
    garść liści sałaty, roszponki, bazylii
    2 dojrzałe pomidory
    kilka truskawek
    50g twardego sera żółtego
    1 łyżka kaparów
    sól morska gruboziarnista
    pieprz czarny świeżo mielony
    1 saszetka oleju (Kujawski ze smakiem pomidory, czosnek i bazylia)
    1 łyżeczka glassy balsamicznej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Letnia sałatka z pieczonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory pokroić w grube plastry, ułożyć na blasze wysmarowanej olejem, posypać solą, pieprzem. Wstawić do gorącego piekarnika, piec 20 minut w temp. 180st.C. Po upieczeniu lekko ostudzić.
    Liście umyć, osuszyć z nadmiar wody, ułożyć na talerzu. Na liściach ułożyć pomidory, pokrojone truskawki. Ser pokroić w wióry za pomocą obieraczki do warzyw, razem z kaparami dodać do sałatki.
    Resztę oleju wymieszać z glassą, ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Polać sałatkę.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Sałata Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Lunch

Podobne przepisy

To może cię zainteresować