Sałatka doskonała na letnie, gorące dni. Świetnie się sprawdzi jako danie indywidualne lub jako dodatek do potraw z grilla. Bardzo lubiana przez Hiszpanów oraz turystów
30 min
Składniki:
Sałatka doskonała na letnie dni i nie tylko.
SKŁADNIKI: 4-6 os.;czas przygotowania 30 minut
1 cebula
2 średniej wielkości cukinie
1 słoik białej fasoli 750 g
kilka łyżek oliwy lub oleju
1 mała kapusta pekińska lub sałata lodowa
1 cytryna
sól, pieprz, zioła
Dodatkowo:
szklanka jogurtu greckiego
pół szklanki majonezu
plasterki cytryny do dekoracji i redukcja octu balsamicznego
Letnia sałatka z białej fasoli i cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na złoty kolor pokrojoną cebulę.
Do zarumienionej dodać obraną cukinię, pokrojona w kostkę (2 cm). Dusić do miękkości.
Fasolę wyjąć ze słoika i przelać wodą, dodać do uduszonych warzyw. Wlać sok z cytryny, przyprawy i zagotować.
2.
Na półmisku ułożyć pokrojoną zieloną sałatę. Na sałatę wyłożyć letnie warzywa.
Jogurt wymieszać z majonezem, powstałym sosem polać sałatkę. Udekorować plasterkami z cytryny i redukcją octu balsamicznego.
Smacznego :)
Komentarze