Karpatkę piekę od wielu lat i zawsze robiłam z masą budyniową. Ta jest z bitą śmietaną i jest przepyszna,do tego jeszcze słodziutkie borówki. Przepis znalazłam w kuchni Lidla, poleca ją mistrz cukierników.
Letnia karpatka z bitą śmietaną i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko,masło i szczyptę soli gotujemy w garnku. Do gotującego mleka dodajemy mąkę,zmniejszamy ogień i energicznie mieszamy aż ciasto będzie tworzyło jednolitą masę. Wystudzone ciasto ucieramy mikserem dodając po jednym jajku. Ciasto dzielimy na dwie części.
Rozkładamy do dwóch tortownic o średnicy 32 cm wcześniej wysmarowanych masłem i oprószonych mąką. Pieczemy ok 20 minut w temp. 200-210 stopni.
2.Żelatynę namaczamy w wodzie,śmietankę ubijamy razem z cukrami. Namoczoną żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej,mieszamy ze śmietaną.
Na jednym blacie ciasta rozprowadzamy ubitą śmietanę,posypujemy borówkami,przykrywamy drugim blatem ciasta. Schładzamy w lodówce,przed podaniem oprószamy cukrem pudrem,dekorujemy borówkami i listkami mięty.
Komentarze