Letnia karpatka z bitą śmietaną i borówkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Karpatkę piekę od wielu lat i zawsze robiłam z masą budyniową. Ta jest z bitą śmietaną i jest przepyszna,do tego jeszcze słodziutkie borówki. Przepis znalazłam w kuchni Lidla, poleca ją mistrz cukierników.

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto parzone:

    150 ml mleka 3,2 %

    100 g masła

    130 g mąki tortowej

    szczypta soli

    4 jajka



    masa śmietanowa:

    600 ml śmietanki 30 %

    3 łyżki cukru pudru

    1 op. cukru waniliowego

    1 plaska łyżeczka żelatyny

    200 g borówek

Letnia karpatka z bitą śmietaną i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko,masło i szczyptę soli gotujemy w garnku. Do gotującego mleka dodajemy mąkę,zmniejszamy ogień i energicznie mieszamy aż ciasto będzie tworzyło jednolitą masę. Wystudzone ciasto ucieramy mikserem dodając po jednym jajku. Ciasto dzielimy na dwie części.

    Rozkładamy do dwóch tortownic o średnicy 32 cm wcześniej wysmarowanych masłem i oprószonych mąką. Pieczemy ok 20 minut w temp. 200-210 stopni.
  • 2. Żelatynę namaczamy w wodzie,śmietankę ubijamy razem z cukrami. Namoczoną żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej,mieszamy ze śmietaną.

    Na jednym blacie ciasta rozprowadzamy ubitą śmietanę,posypujemy borówkami,przykrywamy drugim blatem ciasta. Schładzamy w lodówce,przed podaniem oprószamy cukrem pudrem,dekorujemy borówkami i listkami mięty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy