letni tort waneski

4.5 (143 ocen)

  • 60 min

wyśmienity tort który zachwyci każdego malucha

  • 60 min

Składniki:

  • biszkopt: 8 jajek
    1,5szkl mąki
    1szkl cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    masa:
    750ml śmietanki do ubijania
    3szt śmietanfixy
    0,5szkl jagód
    1 op galaretki
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Letni tort waneski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie 1. biszkopt:
    białka ubijamy z cukrem.
    dodajemy po jednym żółtku oraz mąkę z proszkiem.
    wlewamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy.
    pieczemy około 30min w temperaturze 180'c
    masa:
    śmietankę wlewamy do wysokiego naczynia i ubijamy na wysokich obrotach.
    pod koniec ubijania dodajemy śmietanfixy i jeszcze chwilę ubijamy.
    galaretkę rozpuszczamy 1.5szkl wody i odstawiamy do stężenia.
    biszkopt przekrawamy na trzy częsci.
    śmietankę dzielimy na trzy części.
    do jednej śmietanki dodajemy pokrojoną galaretkę w kostkę wykładamy na biszkopt. Przykrywamy krążkiem.
    do drugiej części śmietanki dodajęmy połowę jagód posypujemy. Wykładamy kolejną warstwę. Przykrywamy
    Na wierzch tortu wykładamy trzecią warstwę śmietanki i smarujemy boki.
    Dowolnie dekorujemy

Porady

jagody posypać na śmietanę ponieważ puszczają sok

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować