Letni tort waneski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt:
białka ubijamy z cukrem.
dodajemy po jednym żółtku oraz mąkę z proszkiem.
wlewamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy.
pieczemy około 30min w temperaturze 180'c
masa:
śmietankę wlewamy do wysokiego naczynia i ubijamy na wysokich obrotach.
pod koniec ubijania dodajemy śmietanfixy i jeszcze chwilę ubijamy.
galaretkę rozpuszczamy 1.5szkl wody i odstawiamy do stężenia.
biszkopt przekrawamy na trzy częsci.
śmietankę dzielimy na trzy części.
do jednej śmietanki dodajemy pokrojoną galaretkę w kostkę wykładamy na biszkopt. Przykrywamy krążkiem.
do drugiej części śmietanki dodajęmy połowę jagód posypujemy. Wykładamy kolejną warstwę. Przykrywamy
Na wierzch tortu wykładamy trzecią warstwę śmietanki i smarujemy boki.
Dowolnie dekorujemy
Komentarze