Letni tort śmietanowy z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Mąki wymieszać z kakao i przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem i cukrem waniliowym. Do ubitej piany dodać żółtka i zmiksować na puszystą masę. Dodać mąkę z kakao i delikatnie wymieszać. Dno tortownicy
(23 cm)wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-35 minut lub do suchego patyczka. Upieczony biszkopt przestudzić i przekroić na 3 części.
2.Krem śmietanowy: Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno, dodać mascarpone i esencję waniliową. Zmiksować do połączenia się składników.
3.Owoce umyć, osuszyć. Czereśnie wydrylować, z truskawek odciąć szypułki.
Każdy blat biszkoptu przekładać kremem śmietanowym i owocami. Wierzch tortu udekorować kremem i owocami. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Komentarze