Letni tort śmietanowy z owocami

4.5 (154 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Puszysty biszkopt, kremowe wnętrze i soczyste, słodkie owoce. Tort z letnimi owocami to mój pomysł na pyszny deser.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 dużych jajek
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
    1 łyżka octu
    2/3 szklanki mąki pszennej
    1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki kakao
    Krem śmietanowy:
    500 ml śmietany 30 %
    250 g sera mascarpone
    4 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    Dodatkowo:
    400 g malin
    250 g truskawek
    250 g czereśni
    100 g czarnej porzeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

Letni tort śmietanowy z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Mąki wymieszać z kakao i przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem i cukrem waniliowym. Do ubitej piany dodać żółtka i zmiksować na puszystą masę. Dodać mąkę z kakao i delikatnie wymieszać. Dno tortownicy
    (23 cm)wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-35 minut lub do suchego patyczka. Upieczony biszkopt przestudzić i przekroić na 3 części.
  • 2. Krem śmietanowy: Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno, dodać mascarpone i esencję waniliową. Zmiksować do połączenia się składników.
  • 3. Owoce umyć, osuszyć. Czereśnie wydrylować, z truskawek odciąć szypułki.
    Każdy blat biszkoptu przekładać kremem śmietanowym i owocami. Wierzch tortu udekorować kremem i owocami. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować