Letni torcik brzoskwiniowy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Serdecznie zapraszam na porcyjkę:)

Składniki:

  • Biszkopt:
    3 jajka
    3 łyżki maki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    6 łyżek cukru
    2 łyżeczki kakao
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa:
    3 lub 4 brzoskwinie
    2 łyżki cukru z wanilią
    250 ml śmietany 30%
    1 śmietan-fix
    1 łyżeczka cukru z wanilią
    2 łyżki żelatyny
    Dodatkowo:
    1,5 brzoskwini
    2 łyżki wiórków kokosowych
    Srebrne perełki

    Tortownica 17 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Torty Kremówka Desery Biszkopty

Letni torcik brzoskwiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0q1aqai 1. Biszkopt: Obie mąki przesiać, dodać proszek oraz kakao. Wymieszać. Odłożyć na bok.Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier cały czas ubijając. Następnie dodawać po 1 żółtku i cały czas ubijać. Na koniec partiami dodawać suche składniki i wymieszać delikatnie. Przelać do tortownicy i piec w 180 st około 25-30 minut do suchego patyczka. Ostudzić, wyjąć z tortownicy i zostawić na drugi dzień.
  • image-15h1f4s 2. Masa:
    Brzoskwinie obrać, pozbawić pestek. Pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do blendera, dodać cukier z wanilią i zmiksować na gładką masę
  • image-1pfmpiq 3. Żelatynę zalać 4 łyżkami wrzątku i dobrze wymieszać aż się rozpuści. Odłożyć na bok aby trochę przestygła. Następnie cienkim strumieniem wlewać ja do zmiksowanych brzoskwiń cały czas mieszając aby nie potworzyły się grudki.
  • image-29h8s2w 4. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i zagęstnikiem.3-4 łyżki ubitej śmietany odłożyć do lodówki. Na koniec stopniowo wlewać brzoskwinie cały czas mieszając mikserem.
  • 5. Wykonanie:
    Biszkopt przekroić wzdłuż na 3 blaty. Jeden odłożyć na bok a dwa pozostałe przyciąć tak aby miały średnicę 14 cm i 11cm. Na paterze położyć największy blat i spiąć go obręczą od tortownicy. Nałożyć 1/3 kremu i wyrównać
  • image-0v7blt3 6. Położyć blat o wymiarach 14 cm i znów dać 1/3 kremu. Na koniec położyć ostatni blat i resztę kremu i wyrównać. Wstawić do lodówki na około 5-6 godzin.
    Dekoracja:
    Stężony torcik wyjąć i posmarować wierzch cienką warstwą ubitej śmietany. Na rancie zrobić ozdobne rozetki z reszty kremówki i dać perełki. Owoce obrać, pozbawić pestek i pokroić na plasterki. Ułożyć dekoracyjnie na środku tortu. Boki obsypać wiórkami. Schłodzić jeszcze z godzinę. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Brzoskwinie

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PRZEPIS DNIA Wtorek 12.08.2014 r. http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?page=76

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować