Sernik pieczony

4.5 (164 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz. 30 min
  • Dla 10 osób

Mój nowy pomysł na sernik :) Jest on pieczony ale wygląda na robiony na zimno. Obłożyłam go owocami i oblałam galaretką. Lekki, letni, owocowy, pyszny!

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Masa serowa:
    500 g mielonego białego sera
    1 puszka (530 g) skondensowanego mleka słodzonego
    4 duże jajka
    1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
    1 czubata łyżka mąki pszennej

    ok. 500 g mieszanych owoców: truskawki, wiśnie, porzeczki, mogą być też brzoskwinie z puszki lub mrożone owoce
    3 galaretki o truskawkowym smaku
    500 ml wody
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Sernik pieczony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski włożyć ser, wlać mleko skondensowane słodzone, dodać całe jajka, mąkę ziemniaczaną i pszenną, krótko zmiksować do uzyskania jednolitej masy.
  • 2. Do owiniętej od spodu folią aluminiową tortownicy o średnicy 21 cm wlać masę serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piec ok. 30 minut. Piekarnik przykręcić do 150°C, piec jeszcze ok. 35 minut. Ostudzić.
  • 3. Galaretki rozpuścić w 500 ml gorącej wody, ostudzić.
  • 4. Sernik przełożyć do większej tortownicy o średnicy 24 cm. Owoce ułożyć na wierzch i boki sernika. Całość zalać tężejącą galaretką. Zostawić do całkowitego zastygnięcia galaretki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować