Letni deser "oda do truskawek" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki z szypułkami myjemy.Teraz odrywamy szypułki,a owoce kroimy na plasterki.
2.Gotujemy 550 ml wody.Do 500 ml przegotowanej wody wrzucamy zawartość opakowania galaretki poziomkowej.Energicznie mieszamy,aż do rozpuszczenia,odstawiamy.Do 50 ml przegotowanej wody wsypujemy 3 łyżki galaretki cytrynowej,energicznie mieszamy,odstawiamy do ostygnięcia.Kiedy galaretki ostygną,tę poziomkową wlewamy do pucharków lub kieliszków(naczynie powinno być szklane).Przykrywamy folią aluminiową,wstawiamy do lodówki na 90 minut.Galaretkę cytrynową wlewamy do serka mascarpone,mieszamy,przykrywamy folią aluminiową,wstawiamy do lodówki na 90 minut.
3.W momencie,gdy galaretki stężeją,do pucharków nakładamy plasterki truskawek na przemian z masą mascarpone.Wierzch deseru posypujemy płatkami migdałowymi.
Komentarze