Letni bigosik

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Lekkie danie, w sam raz na upały

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - Młoda cukinia: 1 kilogram
    - pomidory: 0.5 kilograma
    - ogórki (moga byc duże, nieco przerosnięte): 0.5 kilograma
    - cebula: 1 sztuka
    - tarta bułka około: 2 łyżki
    - sól, pieprz, zioła prowansalskie (do smaku): 1 sztuka
    - olej/oliwa: 3 łyżki
    - posiekana zielenina (ewentualnie, ilość wg. uznania): 1 sztuka

Letni bigosik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie umyć, oczyścić, przekroić i usunąć nasiona. Pokroić w grubą kostkę lub półplasterki (razem ze skórką). Ogórki obrać i przygotować w ten sam sposób jak cukinię. Pomidory pokroić w ósemki (można wcześniej obrać ze skórki). Cebulę posiekać. Na rozgrzanym tłuszczu zrumienić cebulkę, dodać cukinie i ogórka. Smażyć 15 minut, następnie dodać pomidory. Dusić wszystko jeszcze 15 minut. Przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, ewentualnie zieleniną. Wsypać trochę tartej bułki (tak, aby potrawa nie była zbyt wodnista) i zagotować. Jeśli ktoś lubi to może jeszcze dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę. Podawać z młodymi ziemniakami, makaronem, ryżem lub pieczywem.

Komentarze

Podobne przepisy