leśny torcik

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Uwielbiam piec torty, ten zrobiłam dla siostry w jej 26 urodziny:)

  • 2 godz.

Składniki:

  • biszkopt: 6 jajek, 3/4 szkl. mąki tortowej, 1/4 szkl. ziemniaczanej, 1szkl. cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, 10g margaryny.
    Masa: 500ml śmietanki 30%, 2x śmietanfix, galaretka cytrynowa, galaretka truskawkowa.
    Owoce: maliny, czarne porzeczki, winogron, brzoskwinia. Migdały.

Leśny torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Ubić białka, dodać cukier wciąż miksując i po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sito do ubitych jajek. Miksować na najniższych obrotach aż zrobi się puszysta masa. Następnie wylać masę na posmarowaną margaryną i wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec w temp 160' 35-40 minut.
  • 2. Masa: Śmietankę ubić i podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać połowę zastygniętej lekko galaretki truskawkowej i zmiksować, do drugiej cytrynowej, a trzecią zmiksować z śmietanfixem. Wszystko dobrze schłodzić.
  • 3. Biszkopt przekroić na 3 części. Na pierwszy blat wylewamy warstwę truskawkowej galaretki, na to truskawkową piankę. Na drugi blat dajemy piankę cytrynową i wtapiamy w nią maliny. Bitą śmietaną smarujemy cały tort z wierzchu i dekorujemy owocami i migdałami.

Porady

Zamiast galaretki truskawkowej pierwszy blat można posmarować dżemem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy