Ciasto Leśny mech z malinami

4.5 (191 ocen)

  • 2 godz.

Szpinakowe cudo z przełamującą słodycz warstwą malin

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku ( 450 gram)
    3 jaja
    2 szklanki mąki
    szklanka cukru
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    szklanka oleju
    600 ml śmietany 36%
    2 łyżki cukru pudru
    2 galaretki malinowe
    350 gram malin ( mogą być mrożone)

Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto leśny mech z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozmrażamy szpinak i odsączamy go.
    Jajka ubijamy z cukrem aż do białości, powoli wlewamy olej, przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia. W oddzielnym naczyniu blendujemy rozdrobniony szpinak z 3 łyżkami masy jajecznej. Wszystko razem mieszamy delikatnie łyżką i wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem. Pieczemy do suchego patyczka w temp. 180 st.C około 50-60 minut. Odstawiamy do ostygnięcia, po czym odcinamy wierzch ciasta i rozdrabniamy go palcami w miseczce.
    Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
    Maliny blendujemy i dodajemy galaretki malinowe przygotowane w mniejszej ilości wody niż podano na opakowaniu. Schładzamy.
    Na szpinakowym spodzie ( pozostawiamy go w obręczy tortownicy) rozsmarowujemy połowę ubitej śmietany. Na to wylewamy tężejącą galaretkę. Schładzamy w lodówce. Jak galaretka będzie gotowa wykładamy na nią pozostałą część śmietany i posypujemy rozdrobnionym ciastem, które przygotowaliśmy sobie wcześniej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować