Ciasto leśny mech z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozmrażamy szpinak i odsączamy go.
Jajka ubijamy z cukrem aż do białości, powoli wlewamy olej, przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia. W oddzielnym naczyniu blendujemy rozdrobniony szpinak z 3 łyżkami masy jajecznej. Wszystko razem mieszamy delikatnie łyżką i wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem. Pieczemy do suchego patyczka w temp. 180 st.C około 50-60 minut. Odstawiamy do ostygnięcia, po czym odcinamy wierzch ciasta i rozdrabniamy go palcami w miseczce.
Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
Maliny blendujemy i dodajemy galaretki malinowe przygotowane w mniejszej ilości wody niż podano na opakowaniu. Schładzamy.
Na szpinakowym spodzie ( pozostawiamy go w obręczy tortownicy) rozsmarowujemy połowę ubitej śmietany. Na to wylewamy tężejącą galaretkę. Schładzamy w lodówce. Jak galaretka będzie gotowa wykładamy na nią pozostałą część śmietany i posypujemy rozdrobnionym ciastem, które przygotowaliśmy sobie wcześniej.
Komentarze