Leśny mech bezglutenowy

4.5 (176 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób

Szpinakowe ciasto pełne zdrowia, którym możemy się zajadać bez wyrzutów sumienia

  • 60 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • ciasto:
    -4 jajka M
    -pół szklanki ksylitolu
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia BIO
    -300g mrożonego szpinaku
    -2 łyżki wiórków kokosowych
    -100g mąki ryżowej
    -50g budyniu waniliowego bez cukru
    -110ml rozpuszczonego oleju kokosowego

    bita śmietana:
    -1 puszka tłustego i dobrze schłodzonego mleka kokosowego
    -1 łyżka ksylitolu


    dodatkowo:
    -1 świeża truskawka
    -garść pistacji
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Leśny mech bezglutenowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. -szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy z wody
    -jajka z dodatkiem słodziła za pomocą miksera ubijamy, dodajemy tłuszcz i całość mieszamy
    -po trochu dodajemy resztę składników i wszystko miksujemy
    -piekarnik rozgrzewamy do 180C
    -blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę
    -pieczemy 40 minut, wyjmujemy z piekarnika i studzimy
    -ostrym nożem odcinamy kopułkę i kruszymy

    bita śmietana:
    -z puszki wyciągamy tylko stałą warstwę
    -dodajemy słodzik i ubijamy na bitą śmietanę
    (jeśli bita śmietana nie będzie wystarczająco dobrze ubita należy dodać mąkę kokosową i ponownie miksować)

    następnie:
    -truskawki i pistacj drobno kroimy
    -na ciasto nakładamy bitą śmietanę, na to pokruszone ciasto oraz truskawki i pistacje
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka ryżowa Pistacje Szpinak Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować