Leśny mech

4.5 (147 ocen)

  • 4 godz.

nietypowe ciasto z dodatkiem mrożonego szpinaku, a jednak wspaniale smakuje

  • 4 godz.

Składniki:

  • 450 g mrożonego szpinaku
    3 jajka
    1 1/3 szklanki cukru
    1 1/3 szklanki oleju
    2 szklanki mąki pszennej
    3 łyżeczki proszku do pieczenie
    Masa:
    330 ml śmietany 30%
    1 łyżka cukru pudru
    1 galaretka cytrynowa
    1 szklanka wrzątku
    rodzynki
    m&m's w kolorze czerwonym
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Leśny mech - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ucieram z cukrem na puszystą masę, dodaję olej, mąkę z proszkiem i miksuję. Szpinak rozmrażam odciskam część soku i dodaję do ciasta, mieszam przy pomocy drewnianej łyżki. Blachę o wymiarach 25x25 cm wykładam papierem do pieczenie, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 50 min. Wyjmuje i studzę. Odcinam wierzch ciasta i kruszę przy pomocy widelca.
    Galaretkę rozpuszczam we wrzątku i studzę. Kremówkę ubijam dodając cukier puder i tężejącą galaretkę.Wykładam na zimne ciasto. posypuję pokruszonym ciastem, rodzynkami i m&m's-ami. Całość wstawiam do lodówki na ok 2 godz, by masa dobrze zastygła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować