Kiedy skosztowałam tego ciasta, byłam zszokowana,że w tym cieście jest szpinak!!!!

Składniki:

  • Biszkopt
    • 450 g mrożonego szpinaku ( hortex)
    • 3/4 szkl cukru
    • 3 jajka
    • 1 szkl oleju słonecznikowego
    • 2 szkl mąki (typ 500)
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem:
    • 250 ml śmietanki 30 %
    • 1 śmietanki fix
    • 1 łyżki cukru
    • 1 serki homogenizowane waniliowe ( po 150g)

    Dodatkowo:
    • owoc granatu

Wystaw ocenę:

4.51 (144 ocen)

Zobacz również:

Leśny mech Desery

Leśny mech - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak rozmrozić , odcedzić od wody ( włożyłam do sita o małych dziurkach i odcisnęłam nadmiar wody) potem całą kulę jeszcze pościskałam w rękach . Do miski wlać jajka i mieszać robotem kuchennym. Następnie dosypać cukier i mieszać do czasu , aż powstanie puszysty krem. Stopniowo dolewamy olej. Mąki połączone z proszkiem do pieczenia i przesiane wsypać do masy i dodać szpinak. Cały czas miksować. Tak przygotowany biszkopt wylać do tortownicy pokrytej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 C ok. 1 godziny.
  • 2. Schłodzoną kremówkę miksować na sztywną masę po czym dodać cukier puder, fix i serek. Odciąć wierzchołek ciasta, pokruszyć a spód pokryć ubitą śmietanką. Posypać pokruszonym biszkoptem i owocem granatu ( lekko odcisnąć aby nie poodpadały okruszki i granat). Wstawić do lodówki na co najmniej 3 -4 godziny.

Porady

blaszka 25x25

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.16 (403 ocen)

Zdobywca nagrody

Leśny mech z malinami

To może cię zainteresować