Szpinak rozmrażamy i dobrze odsączamy z nadmiaru wody. Jaja miksujemy z cukrem, następnie powoli wlewamy olej. Wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i nieustannie miksując. Pod koniec delikatnie łączymy ciasto z odsączonym szpinakiem. Ciasto przekładamy na dużą blachę do pieczenia i pieczemy ok 1 godzinę w temp 170 stopni. Biszkopt studzimy.
Z ostudzonego ciasta ścinamy wierzch i rozdrabniamy go na okruszyny, imitujące "mech".
Przygotowujemy masę. Zieloną galaretkę rozpuszczamy w 2 szklankach wody i odstawiamy do stężenia, następnie kroimy w kostkę. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy również w 2 szklankach gorącej wody i odstawiamy aż będzie lekko tężeć. Śmietanę dobrze ubijamy, dodajemy śmietanfix i tężejącą (taką półpłynną) galaretkę. Pod koniec łączymy masę z galaretką pokrojoną w kostkę.
Na spód wykładamy masę śmietanową ; posypujemy okruszynami i ozdabiamy granatem
Komentarze