LEŚNY MECH

4.5 (166 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Choć nie lubie szpinaku ciasto mnie zainspirowało i naprawde jest wyborne POLECAM

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki:

    1 opakowanie rozdrobnionego mrożonego szpinaku (450 g) 3 szklanki krupczatki
    1,5 szklanki oleju
    1,25 szklanki cukru
    5 jaj
    3 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa:

    900 ml śmietanki 30%
    2 galaretki o smaku cytrynowym
    1 galaretka agrestowa
    3 op. śmietanfixu
    2 granaty do dekoracji

Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Desery

Leśny mech - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    Szpinak rozmrażamy i dobrze odsączamy z nadmiaru wody. Jaja miksujemy z cukrem, następnie powoli wlewamy olej. Wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i nieustannie miksując. Pod koniec delikatnie łączymy ciasto z odsączonym szpinakiem. Ciasto przekładamy na dużą blachę do pieczenia i pieczemy ok 1 godzinę w temp 170 stopni. Biszkopt studzimy.


    Z ostudzonego ciasta ścinamy wierzch i rozdrabniamy go na okruszyny, imitujące "mech".

    Przygotowujemy masę. Zieloną galaretkę rozpuszczamy w 2 szklankach wody i odstawiamy do stężenia, następnie kroimy w kostkę. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy również w 2 szklankach gorącej wody i odstawiamy aż będzie lekko tężeć. Śmietanę dobrze ubijamy, dodajemy śmietanfix i tężejącą (taką półpłynną) galaretkę. Pod koniec łączymy masę z galaretką pokrojoną w kostkę.
    Na spód wykładamy masę śmietanową ; posypujemy okruszynami i ozdabiamy granatem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować