Leśny mech

4.5 (184 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Leśny mech jest bardzo prostym do przygotowania ciastem, nie wymaga dużo czasu, a w dodatku jest zdrowsze niż wszystkie inne, ponieważ jest ze szpinakiem :)

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • CIASTO:
    -500 gram mrożonego szpinaku(może być też zwykły) typu bebe
    -1 i 1/3 szklanki oleju roślinnego
    -3 średniej wielkości jajka
    -1 i 1/3 szklanki cukru
    -2 szklanki mąki krupczatki
    -3 łyżeczki proszku do pieczenia
    KREM:
    -400 ml śmietanki kremówki 30%
    -2 śmietan-fixy (według potrzeby)
    -cukier waniliowy
    DODATKOWO:
    -owoce granatu bądź czerwone porzeczki dla ozdoby
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Desery

Leśny mech - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozmrażamy szpinak(jeśli nie był zamrożony,tylko go myjemy) i odsączamy porządnie z wody.
  • 2. Ucieramy jajka z cukrem powoli dolewając olej i mieszając łyżką.
  • 3. Do naszej mieszanki dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, a następnie również szpinak. Całość mieszamy łyżką.
  • 4. Następnie masę wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 25 cm i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 1 godzinę.
  • 5. Zimną bitą śmietanę ubijamy na sztywno dodając pod koniec cukier waniliowy i w miarę potrzeby śmietan-fixy. Możemy dodać łyżeczkę cukru pudru, aby masa nabrała smaku.
  • 6. Gdy ciasto już wystygnie przecinamy je na pół i górną część ciasta kruszymy i odstawiamy w miseczce.
  • 7. Pozostały spód biszkoptu wykładamy gotowym kremem, a następnie obkładamy go pokruszonym biszkoptem tak, aby przykryć masę śmietankową.
  • 8. Gdy już ciasto jest gotowe, możemy nałożyć na nie owoce granatu lub czerwone porzeczki lekko dociskając je dłonią. SMACZNEGO!

Porady

Aby śmietana lepiej się ubiła, należy miskę oraz łapy od miksera umieścić na ok. 10 minut w zamrażarce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować