Leśny mech

4.92 (213 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Odkąd zobaczyłam to ciasto na blogu "przyjemność z pieczenia" wiedziałam że muszę je wypróbować.Kusiło mnie swoim nietypowym wyglądem i przepięknym,wiosennym kolorem.No i mogę powiedzieć,że ciasto jest rewelacyjne.W środku wilgotne,przyjemne i nie za słodkie.

Składniki:

  • Ciasto:
    450 g mrożonego szpinaku
    250 g cukru
    3 duże jajka
    1 szklanka oleju
    1 szklanka mąki tortowej
    1 szklanki mąki krupczatki
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa:
    300 ml śmietany 36%
    2 śmietanki fixy
    2 łyżki cukru pudru
    Dodatkowo:
    owoc granatu
Wystaw ocenę:

4.92 (213 ocen)

Zobacz również:

Leśny mech Desery

Leśny mech - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Szpinak rozmrażamy i odciskamy w dłoniach z nadmiaru wody.Do miski wybijamy jajka,dodajemy cukier i miksujemy na wysokich obrotach do całkowitego rozpuszczenia się cukru.Dodajemy pomału olej,nie przerywając miksowania.Następnie dodajemy przesiane oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.Na koniec dodajemy szpinak,delikatnie mieszamy.Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o wymiarach 25 cm,wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy w temperaturze 180'C przez 1 godzinę lub do tak zwanego "suchego patyczka".Studzimy.
  • 2. Śmietanę ubijamy na sztywno,pod koniec ubijania dodajemy fixy i cukier puder.
    Z ciasta odcinamy wierzch i rozdrabniamy odciętą górną część na okruszki.Na ciasto wykładamy śmietanę,posypujemy obficie okruszkami i leciutko dociskamy dłonią,aby nie odpadały.Całość posypujemy pestkami granatu
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować