1.Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, selera oraz jajka gotujemy. Obieramy i kroimy w kostkę razem z porem, jabłkiem, kiszonym ogórkiem. Z jajka zostawiamy dwa kawałki na oczy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, łączymy z groszkiem, natką i fasolą. Dodajemy majonez i doprawiamy solą oraz pieprzem.
2.Sałatkę możemy włożyć do prostokątnego lub kwadratowego pojemnika i wstawić na chwilę do lodówki. Kiedy "zastygnie", przekładamy ją na talerz. Chleb kroimy na mniejsze kawałki, brzegi smarujemy majonezem i doklejamy do siebie. Frankfurterki kroimy na podłużne plastry i doklejamy na górze formując dach. Z fasolki robimy komin. Jajka przytwierdzamy goździkami robiąc oczy a na nich układamy małe gałązki kopru. Z groszku przyklejamy nos a usta robimy ketchupem. Liście natki rozkładamy dookoła domku i po bokach wbijamy większe gałązki kopru. Rzodkiewki układamy po obu stronach.
Komentarze