Leśne runo

4.5 (167 ocen)

  • 30 min

Efektowne, mocno czekoladowe ciasto.

  • 30 min

Składniki:

  • 100 g masła + do posmarowania blaszki
    200 g ciemnej czekolady
    3 jajka
    125 g mąki z pestek dyni + do posypania po wierzchu (można użyć mielonych migdałów)
    100 g białego drobnego cukru

Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Desery

Leśne runo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Forma (wymiary 22 x 18 cm lub tortownica/prodiż) wyłożyć papierem do pieczenia.
  • 2. Masło pokroić na kawałki i razem z połową (100 g) czekolady połamanej na kosteczki roztopić w kąpieli wodnej. Zdjąć z ognia i dodać roztrzepane żółtka oraz mąkę z pestek dyni (lub zmielone migdały), wymieszać łyżką.
  • 3. Białka bić na pianę. W momencie gdy będzie już w połowie ubita zacząć dodawać stopniowo cukier cały czas miksując. Ma powstać piana jak na bezę (sztywna i biała).
  • 4. Do masy czekoladowej dodać 1/4 piany z białek i pokrojoną w kostkę resztę czekolady i wymieszać na gładką masę.
    Dodać resztę piany i delikatnie wymieszać łyżką.
  • 5. Masę wyłożyć do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika. Piec przez 20 min. w temp. 180 C
    Wyjąć z piekarnika i odstawić do zastygnięcia na około pół godziny.
    Posypać mąką z pestek dyni.

Porady

mąka z pestek dyni: można ją nabyć w sklepach internetowych, ja kupiłam 400g łuskanych ziaren dyni, które zmieliłam w młynku do kawy na mąkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować