Leśne racuchy

0 (0 ocen)

Można także użyć po prostu pieczarek. Ale zdecydowanie są lepsze z dodatkiem leśnych darów jesieni...

Składniki:

  • 30 dag mieszanych odgotowanych leśnych grzybów (np.kurki, podgrzybki, prawdziwki),
    1 i 1/2 dag drożdży,
    2 szkl. mleka,
    szczypta cukru,
    20 dag mąki pszennej,
    jajko,
    łyżeczka majeranku,
    ząbek czosnku,
    olej do smażenia,
    sól, pieprz

Leśne racuchy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w małej ilości ciepłego mleka, wsypać cukier i łyżkę mąki, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia.
  • 2. Do spienionego zaczynu dodać jajko, szczyptę soli, resztę mąki i mleka, pokrojone grzyby, majeranek i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszać na jednolitą masę.
  • 3. Kłaść łyżką na rozgrzany olej, smażyć z obu stron na złoty kolor.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy