Leśna rolada

0 (0 ocen)

  • 40 min

Znakomity popołudniowy deser.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 jajka
    80 g mąki szennej
    80 g cukru
    20 g kakao

    Krem:
    40 g jeżyn
    40g malin
    250 ml śmietany kremówki
    cukier waniliowy

Leśna rolada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo żółtka. Powoli wmieszać przesianą mąkę z kakao. Ciasto wylać na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • 2. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok.10 minut. Po upieczeniu biszkopt przenieść na ściereczkę posypaną cukrem, zrolować i odstawić do momentu wystygnięcia.
  • 3. Owoce do kremu opłukać, po wyschnięciu rozgnieść je widelcem. Śmietanę ubić na sztywną pianę z cukrem waniliowym. Dołożyć masę z owoców i powoli wymieszać. Biszkopt rozwinąć, posmarować go kremem i zwinąć.
  • 4. Wstawić do lodówki aż do stężenia. Roladę można oprószyć kakao i udekorować owocami oraz bitą śmietaną.

Komentarze

Podobne przepisy