Leśna przygoda - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.MASA BUDYNIOWA:
Połowę mleka zagotować, w pozostałym wymieszać mąkę, żółtka i cukry, wlać do gotującego się mleka. Ugotować budyń i zostawić do wystudzenia. Zimy utrzeć z margaryną na puch, ewentualnie dodać cukier puder do smaku. Podzielić na dwie części.
2.MASA PORZECZKOWA:
Do porzeczek wlać wodę i gotować na małym ogniu przez ok 30 min, aż porzeczki się rozpadną i powstanie jednolita masa (można je zmiksować), dodać do smaku trochę cukru.
Galaretki rozpuścić w ok 1/2 litra wody i wlać do porzeczek. Odstawić do stężenia.
3.BISZKOPT KAKAOWY:
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, a na końcu przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Piec ok 30 min w 180*
BISZKOPT JASNY:
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, a na końcu przesianą mąkę z proszkiem. Piec ok 30 min w 180*
Biszkopt kakaowy przekroić na pół i nasączyć sokiem porzeczkowym.
4.POLEWA:
Wszystkie składniki połączyć i lekko podgrzać, aż do rozpuszczenia margaryny i dokładnego połączenia składników. NIE GOTOWAĆ !!!
Komentarze