Leśna jagoda

4.5 (196 ocen)

Pyszne jagodowo - śmietanowe ciasto na czekoladowym biszkopcie

Składniki:

  • Biszkopt:
    2 jajka
    2 łyżki cukru
    1 budyń czekoladowy
    1 łyżka mąki
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa jagodowa:
    250 g czarnych jagód
    250 g serka mascarpone
    1 galaretka wieloowocowa
    1/2 szkl cukru

    Masa śmietanowa:
    250 g śmietany 30%
    1 łyżka cukru pudru
    1 galaretka cytrynowa
    1 łyżka masy jagodowej

    jagody do dekoracji

    tortownica 24cm - dno wyścielone papierem do pieczenia

Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Leśna jagoda - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy z cukrem na puch. Budyń łączymy z mąką i proszkiem, dodajemy do masy jajecznej, mieszamy i wylewamy do tortownicy. Pieczemy 17 -20 min. w temp 180*C.
  • 2. Jagody dokładnie myjemy na sitku. Wsypujemy do rondla, dodajemy cukier i chwilkę gotujemy. Miksujemy blenderem a następnie przecieramy przez sito. W gorących jagodach rozpuszczamy galaretkę wieloowocową. Odkładamy 1 łyżkę a resztę chłodzimy. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1/2 szkl gorącej wody i odstawiamy do schłodzenia.
  • 3. Z zimnego biszkopta ścinamy górę a resztę wkładamy do tortownicy ( rant smarujemy lekko olejem i posypujemy cukrem pudrem).
  • 4. Do chłodnej masy jagodowej dodajemy serek i miksujemy. Gotową masę wykładamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki.
  • 5. Zimną śmietanę ubijamy, dodajemy letnią galaretkę cytrynową i wykładamy na masę jagodową. Robimy kilka kleksów odłożoną masą jagodową, uchwytem łyżeczki lekko mieszamy i wstawiamy do lodówki
  • 6. Ciasto dekorujemy jagodami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować