Leśna drożdżówka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Leśne, świeże, pokropione poranną rosą zawróciły mi w głowie do tego stopnia, że 2 godz. poświęciłam na ich zbieranie :) Drobniutkie, ale za to jakie wyjątkowe!

  • 60 min

Składniki:


  • 500 g mąki pszennej
    3 dag świeżych drożdży
    50 g masła
    100 g cukru
    150 ml mleka
    1 jajko + jedno żółtko
    3 łyżeczki cukru waniliowego
    szczypta soli

    kruszonka:

    25 dag masła
    6 łyżek cukru
    ok 3/4 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    2 szklanki owoców:

    mieszanka owoców leśnych : maliny i poziomki
    agrest
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Leśna drożdżówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże. Mąkę przesiewamy, wlewamy ciepłe mleko, roztopione, lekko ciepłe masło, wsypujemy cukry, sól i wbijamy jajka. Całość dokładnie wyrabiamy hakiem od robota kuchennego lub dłońmi. Jednolite, elastyczne ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.
  • 2. Robimy kruszonkę: masło, cukier, proszek do pieczenia i mąkę (dodajemy ją stopniowo!) łączymy ze sobą. Kruszonka ma mieć konsystencję bułki tartej.
  • 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180*C na opcji grzanie góra/dół. Formę o wymiarach ok. 26 x 32 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wykładamy w blaszce, posypujemy owocami i przykrywamy kruszonką.
  • 4. Ciasto pieczemy ok 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Owoce Poziomki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować