0,5 kg sera twarogowego,
2 małe jaja,
ok 1,5-2 szklanki mąki tortowej,
30 dkg ugotowanych ziemniaków,
sól do smaku.
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
masło do polania leniwych,
cukier puder do posypania
Leniwe z twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser biały przepuszczamy przez maszynkę do mięsa lub rozcieramy widelcem.
Ziemniaki przepuszczamy przez praskę.
2.Do sera i ziemniaków dodajemy żółtka, sól.Mieszamy.
Z białek ubic na sztywno pianę.
Do masy twarogowej dodajemy stopniowo mąki, wyrabiamy, az ciasto nie bedzie się lepić.
Pod koniec ostrożnie dodajemy do ciasta pianę.
Wyrabiamy ciasto tak, by pianka połączyła się z ciastem.
3.Formujemy wałki na stolnicy, kroimy romby.
Leniwe wrzucamy na osolony wrzątek natychmiast po uformowaniu ich.
Gotujemy ok 2 minut od momentu wypłynięcia.
4.Leniwe podajemy ze stopnionym masłem i posypane cukrem pudrem.
Doskonałym dodatkiem do leniwych jest surówka z marchewki i jabłka.
Komentarze