Leniwe z marchewką i sosem waniliowym

0 (0 ocen)

  • 45 min

Leniwe kojarzą mi się z dzieciństwem i zawsze wprawiają mnie w dobry humor. Dziś wersja jeszcze bardziej optymistyczna bo pomarańczowa a to za sprawą dodanego do ciasta puree marchewkowego które nadaję kolor i smak leniwym, polecam ; )

  • 45 min

Składniki:

  • 3 marchewki
    1 kostka twarogu (250 gram )
    2 jajka
    ½-2/3 szklanki mąki
    2-3 łyżki masła
    Sól
    Sos waniliowy
    2 łyżki brązowego cukru
    1 szklanka śmietany 30 %
    ½ nie dużej laski wanilii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Kluski Kluski leniwe Sosy Ser

Leniwe z marchewką i sosem waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Leniwe: Marchewkę obieramy kroimy w niezbyt duże kawałki i dusimy do miękkości na maśle (około 25 minut ).

    Kiedy marchewka zmięknie blendujemy ją na puree (można przetrzeć przez sitko ) i odstawiamy do wystygnięcia.

    W misce za pomocą widelca rozcieramy delikatnie twaróg, po środku robimy wgłębienie wbijamy w nie jajka, dodajemy puree marchewkowe i szczyptę soli – wsypujemy tyle mąki aby ciasto odchodziło nam od ręki (jej ilość zależy i od sera i puree, może być potrzebna większa ilość niż w przepisie).

    Wyrabiamy jednolite ciasto. Wyrobione ciasto lekko rozwałkowujemy i za pomocą kieliszka wycinamy kluski. Leniwe gotujemy w gorącej wodzie. Wyjmujemy minutę po ich wypłynięciu na wierzch. Odcedzamy.

    Sos waniliowy: Do rondelka wsypujemy cukier, dodajemy nasionka z wanilii i zalewamy je śmietaną. Gotujemy na wolnym ogniu przez 10-15 minut lub do momentu kiedy przynajmniej 1/3 płynu odparuje.

    Ugotowane leniwe serwujemy razem z sosem waniliowym, smacznego ; )
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Sery Ser biały Wanilia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować