Leniwe kojarzą mi się z dzieciństwem i zawsze wprawiają mnie w dobry humor. Dziś wersja jeszcze bardziej optymistyczna bo pomarańczowa a to za sprawą dodanego do ciasta puree marchewkowego które nadaję kolor i smak leniwym, polecam ; )
45 min
Składniki:
3 marchewki
1 kostka twarogu (250 gram )
2 jajka
½-2/3 szklanki mąki
2-3 łyżki masła
Sól
Sos waniliowy
2 łyżki brązowego cukru
1 szklanka śmietany 30 %
½ nie dużej laski wanilii
Leniwe z marchewką i sosem waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Leniwe: Marchewkę obieramy kroimy w niezbyt duże kawałki i dusimy do miękkości na maśle (około 25 minut ).
Kiedy marchewka zmięknie blendujemy ją na puree (można przetrzeć przez sitko ) i odstawiamy do wystygnięcia.
W misce za pomocą widelca rozcieramy delikatnie twaróg, po środku robimy wgłębienie wbijamy w nie jajka, dodajemy puree marchewkowe i szczyptę soli – wsypujemy tyle mąki aby ciasto odchodziło nam od ręki (jej ilość zależy i od sera i puree, może być potrzebna większa ilość niż w przepisie).
Wyrabiamy jednolite ciasto. Wyrobione ciasto lekko rozwałkowujemy i za pomocą kieliszka wycinamy kluski. Leniwe gotujemy w gorącej wodzie. Wyjmujemy minutę po ich wypłynięciu na wierzch. Odcedzamy.
Sos waniliowy: Do rondelka wsypujemy cukier, dodajemy nasionka z wanilii i zalewamy je śmietaną. Gotujemy na wolnym ogniu przez 10-15 minut lub do momentu kiedy przynajmniej 1/3 płynu odparuje.
Ugotowane leniwe serwujemy razem z sosem waniliowym, smacznego ; )
Komentarze