Leniwe serduszka z afrodyzjakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na pierogi zmiksować lub dokładnie połaczyć. W dużym garnku zagotować wodę, posolić.
2.Na blacie kuchennym posypanym maką wyłożyć masę na pierogi, wyrobić, podzielić na 2 części. Uformować wałki o średnicy 1-2 cm. Pokroić na 2 cm kawałki, każdy z nich spłaszczyć i foremką wyciąć z niego serduszko.
3.Pierożki leniwe wrzucić na wrzącą wodę, gotować 4 minuty od momentu wypłynięcia serduszek na powierzchnię.
4.Pierożki serwować na gorąco. Najlepiej smakują ze śmietaną, posypane brązowym cukrem i skórką z cytryny.
5.Rady:
1. Jeżeli nie masz pełnoziarnistej mąki pszennej, użyj tylko mąki pszennej poznańskiej.
2. Pierogi można przygotować w tradycyjnym kształcie.
Komentarze