Leniwe pierogi z ziemniakami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszny obiad na słodko...ostatnio tak mamy. Siła tkwi w prostocie, w smakach naszego dzieciństwa, nie zawsze docenianych...teraz odświeżanych i przywołujących na myśl wspaniałe dni.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 400 g twarogu półtłustego
    300 g ziemniaków
    200 g mąki
    4 jajka
    sól
    bułka tarta
    masło
    cukier

Leniwe pierogi z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, zalewamy wrzątkiem, dodajemy łyżeczkę soli, gotujemy ok. 30 min na mocnym ogniu ( w razie potrzeby wodę uzupełniamy, gorącą). Odcedzamy i studzimy. Ziemniaki i ser mielimy (średnie oczka), dodajemy żółtka, przesianą mąkę i 2 łyżkami cukru. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do całości i dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części i na oprószonej mąką stolnicy robimy wałek o średnicy 2 cm, lekko spłaszczamy i kroimy na 1-2 cm kawałki. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku 2 min po tym, jak wypłyną na powierzchnię wody. Polewamy zrumienioną na maśle bułką tartą, posypujemy cukrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy