Pyszny obiad na słodko...ostatnio tak mamy. Siła tkwi w prostocie, w smakach naszego dzieciństwa, nie zawsze docenianych...teraz odświeżanych i przywołujących na myśl wspaniałe dni.
1 godz. 30 min
Składniki:
400 g twarogu półtłustego
300 g ziemniaków
200 g mąki
4 jajka
sól
bułka tarta
masło
cukier
Leniwe pierogi z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, zalewamy wrzątkiem, dodajemy łyżeczkę soli, gotujemy ok. 30 min na mocnym ogniu ( w razie potrzeby wodę uzupełniamy, gorącą). Odcedzamy i studzimy. Ziemniaki i ser mielimy (średnie oczka), dodajemy żółtka, przesianą mąkę i 2 łyżkami cukru. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do całości i dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części i na oprószonej mąką stolnicy robimy wałek o średnicy 2 cm, lekko spłaszczamy i kroimy na 1-2 cm kawałki. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku 2 min po tym, jak wypłyną na powierzchnię wody. Polewamy zrumienioną na maśle bułką tartą, posypujemy cukrem.
Komentarze