LENIWE PIEROGI

0 (0 ocen)

Leniwe pierogi wyglądają jak kopytka. Różnią się dodatkiem twarogu i innymi proporcjami. Są to pierogi, które przypominają w smaku farsz pierogów ruskich.Pierożki są mięciutkie i takie jakie powinny być. Najlepiej smakują z podsmażonym boczkiem i cebulką. Bardzo syte.

Składniki:

  • ziemniaki obrane, ugotowane 8 średnich szt.
    twaróg półtłusty 500 g.
    sól 1 łyżeczka
    żółtka z 2 jaj
    mąka pszenna 1 i 1/2 szkl.
    mąka ziemniaczana 3 łyżki
    olej 2 łyżki + 1 łyżeczka soli ( do wody )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Kluski

Leniwe pierogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przestygnięte ziemniaki i twaróg przepuścić przez maszynkę do mięsa. Dodać sól, żółtka i mąki. Wyrobić ciasto. Ciasto powinno być jednolite i sprężyste. Na podsypanej stolnicy uformować zgrabny wałek. Podzielić go na kilka części, z których także uformować wałki, ale mniejsze i chudsze. Tępą stroną noża kroić pierogi na kształt małych kwadracików.
    Do gotującej się wody ( z olejem i solą ) wrzucić porcję pierogów. Kiedy wypłyną na wierzch ( nie gotować dłużej, bo pierogi są delikatne ) wyciągnąć łyżką cedzakową do zimnej wody, aby zahartować je. Następnie przełożyć do miseczki lub prosto na talerz. Polać cebulką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować