Leniwe kopytka

4.5 (193 ocen)

Kopytka z twarogiem w środku są o wiele smaczniejsze od tradycyjnych.

Składniki:

  • 700 g ugotowanych ziemniaków
    1,5 szkl. mąki
    350 g twarogu półtłustego
    1 duże jajko
    sól
    100 g masła
    pół szkl bułki tartej
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Kopytka Dania główne

Leniwe kopytka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Leniwe kopytka- przygotowanie 1. Ziemniaki przeciskamy przez praskę.
    Na stolnicę wsypujemy mąkę, wkładamy ziemniaki i rozkruszony ser oraz wbijamy jajko, zagniatamy ciasto.
    Kroimy na porcje, formujemy wałki, które kroimy nożem na ukośne kopytka.
    Gotujemy w lekko osolonym wrzątku 1 minutę od wypłynięcia.
    Podajemy ze zrumienioną na maśle bułką.

Porady

Kopytka możemy podać wg upodobania na słono lub słodko. Jeśli preferujemy na słodko wtedy bułkę słodzimy, a kopytka możemy posypać cynamonem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować