Leniwe kluski

0 (0 ocen)

  • 15 min

Odpowiednie na szybki obiad. Pulchne, mięciutkie i delikatne.

  • 15 min

Składniki:

  • 2 opakowania serka homogenizowanego naturalnego (150 g jeden serek)
    2 jajka
    szklanka mąki
    szczypta soli
    1 łyżka masła
    bułka tarta

Leniwe kluski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Serek wymieszać z jajkami, dodać mąkę z solą i miksować na gładką masę. W dużym garnku zagotować wodę, osolić i kłaść kluseczki metalową łyżką, maczając ją każdorazowo we wrzątku. Gdy wypłyną na powierzchnie, powinny się gotować 3-4 minuty na małym ogniu.
  • 2. Masło stopić i przyrumienić bułkę tartą. Kluski wyjąć na talerz i polać bułką.
    Kluski smakują również polane śmietanką i posypane cukrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy