Leniwe

4.99 (159 ocen)

ulubiony obiad mojej córki

Składniki:

  • 60 dag tłustego twarogu
    3 jajka
    1,5 szklanki mąki pszennej
    3 łyżeczki cukru waniliowego
    mąka do podsypania ciasta
    masło do polania leniwych
    cukier do posypania leniwych
    cynamon do posypania leniwych
Wystaw ocenę:

4.99 (159 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Kluski Dania główne

Leniwe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg rozgnieść widelcem. Dodać do niego żółtka, mąkę i cukier waniliowy. Białka ubić na sztywną pianę i również dodać do twarogu. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Ciasto może się kleić do rąk, jednak im mniej mąki tym lepiej. Stolnicę posypać mąką. Ciasto podzielić na 3 części. Z każdej uformować wałek rolując ciasto na stolnicy. Lekko spłaszczyć. Nożem odkrawać kawałki ciasta. W dużym garnku zagotować wodę z solą. Na wrzątek wrzucać kawałki ciasta. Gotować 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Podawać na gorąco polane roztopionym masłem i posypane cukrem i cynamonem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować