Leniwce nie tylko dla leniwych

4.5 (198 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Jestem na emeryturze. Moją pasją od wielu lat jest gotowanie. Zaraziłam nią trzech synów i synową.

Składniki:

  • ● 50 dag twarogu
    ● 1,5 szkl. mąki pszennej
    ● łyżka mąki ziemniaczanej
    ● 2 jajka
    ● sól
    ● 4 łyżki masła
    ● cukier do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Desery Kluski

Leniwce nie tylko dla leniwych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Leniwce nie tylko dla leniwych 1. Twaróg przecieramy przez
    sito lub mielimy. Wbijamy jajka
    i dodajemy 2 łyżki miękkiego
    masła i szczyptę soli. Miksujemy.
    Następnie wsypujemy obie
    mąki i zagniatamy ciasto.
  • Leniwce nie tylko dla leniwych 2. Na oprószonej mąką stolnicy
    formujemy z ciasta wałeczki.
    Lekko spłaszczamy i kroimy
    w kilkucentymetrowe kawałki.
  • 3. Gotujemy w osolonym wrzątku
    2 minuty od wypłynięcia.
    Wyjmujemy i rozkładamy na
    talerzach. Podajemy gorące,
    polane roztopionym masłem
    i posypane cukrem.

Porady

Ciasto na leniwce można przechowywać w lodówce przez kilka godzin, w szczelnie zamkniętym pojemniku. Ugotowane kluski są bardzo delikatne i nie nadają się do odgrzewania. Należy je podać zaraz po przygotowaniu. Latem leniwce podaję z malinami i pokrojonymi w plasterki truskawkami. Można je też polać słodką śmietaną i posypać cukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_11-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować