Leniwa drożdżówka

0 (0 ocen)

  • 4 godz. 30 min

Przepis ten jest idealny dla ludzi ceniących sobie prostotę wykonania. Choć czas wykonania jest długi, to ciasto samo w sobie robi się prosto i błyskawicznie.

  • 4 godz. 30 min

Składniki:

  • 4 jaja
    1 szklanka cukru
    1 kostka margaryny
    2 szklanki mleka
    10 dag drożdży
    1 kg mąki
    1 szklanka bakalii
    ulubiony aromat
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Drożdżówka Desery Bezy

Leniwa drożdżówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce (4-5 litrowej) ubijać mikserem jaja wraz z cukrem przez około 5 minut. Do tego pokruszyć drożdże, zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach kostkę margaryny i zalać podgrzanym letnim mlekiem. Mleko nie może być zbyt gorące, żeby nie "zabić" drożdży. Całość przykrywamy ściereczką (lub drugą miską o podobnej średnicy, kładąc ją do góry dnem) i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2-3 godziny.

    Po tym czasie wsypujemy mąkę, bakalie i kilka kropel aromatu. Całość mieszamy łyżką do połączenia składników. Konsystencja ciasta jest luźna. Dwie formy keksowe (30x11x8) smarujemy olejem i wysypujemy mąką. Wyrobione ciasto rozdzielamy na dwie formy.

    Ciasto pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 1 godzinę, aż ciasto nabierze brązowego koloru.

Porady

Po wyjęciu ciasta z piekarnika najlepiej jest oddzielić formę od ciasta odchylając boki formy rękoma, lub odcinając nożem wodząc po bokach formy, póki ciasto jest jeszcze gorące. Następnie wystarczy obrócić formę do góry dnem i w razie konieczności potrząsnąć nią, gdyby ciasto przywarło do spodu - tak jakbyśmy chcieli zrobić babkę z piasku. Łatwo wystudzimy ciasto na kratce z piekarnika. Ciasto jest jeszcze pyszniejsze, gdy przed włożeniem do piekarnika posypiemy swoją ulubioną kruszonką!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować