Lemon curd - krem cytrynowy

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Sprawdza się jako krem do tartelek, masa do ciasta albo do wyjadania łyżeczką.

  • Łatwy

Składniki:

  • - cytryny: 3 sztuki
    - jaja: 3 sztuki
    - cukier: 100 gramów
    - zimne masło: 100 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Lemon curd - krem cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Cytryny dokładnie myjemy pod bieżącą wodą /najlepiej wyszorować je szczoteczką i przelać wrzątkiem/.

    Ocieramy z nich skórkę i wyciskamy sok,
    jaja roztrzepujemy i mieszamy z cukrem, sokiem cytrynowym, otartą skórką i posiekanym masłem.

    Miskę umieszczamy nad garnkiem z gotującą wodą i podgrzewamy.
    W czasie podgrzewania krem energicznie mieszamy trzepaczką.
    Ubijamy krem aż masa ładnie zgęstnieje.
    Studzimy i wstawiamy do lodówki.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Jajka Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować