Lekko pikantne Pierogi ze szpinakiem i serem feta

0 (0 ocen)

  • 60 min

W mojej kuchni dość często gości szpinak. Uwielbiam go w Naleśnikach, Tarcie lub w Lazanii, natomiast dziś przygotowałam pierogi ze szpinakiem :) Najczęściej używam szpinaku mrożonego, ale w sezonie oczywiście można użyć świeżego wcześniej dokładnie umytego.

  • 60 min

Składniki:

  • Na ciasto:
    350 g mąki pszennej (najlepiej 650)
    1 jajko
    szczypta soli
    125 ml wody
    Na farsz:
    450 g mrożonego szpinaku (1 opakowanie)
    1 cebula
    200 g sera feta
    2 ząbki czosnku
    szczypta ostrej papryki
    pieprz
    odrobina oliwy lub masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Ciasto na pierogi

Lekko pikantne pierogi ze szpinakiem i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na rozgrzaną patelnie z odrobiną oliwy dodajemy posiekaną cebulę i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i zamrożony szpinak. Całość podsmażamy, aż do odparowania wody. Co jakiś czas mieszamy szpinak, aby odparował ale się nie przypalił. Gdy woda odparuje patelnię zdejmujemy z ognia i dodajemy pokrojoną w kostkę ser feta. Mieszamy aż do połączenia składników. Na końcu doprawiamy pieprzem i szczyptą ostrej papryki.
  • 2. Z mąki, jajka i wody zagniatamy gładkie ciasto. Powinno być elastyczne, ale nie przyklejać się do stolnicy. Jeśli jest za twarde dodajemy odrobinę wody, jeśli klei się do stolnicy podsypujemy je mąką. Ciasto rozwałkowujemy wałkiem i wycinamy kółka za pomocą szklanki, filiżanki itp. Na każde koło nakładamy łyżeczką farsz i dokładnie zlepiamy. Pierogi gotujemy w dużej ilości osolonej wody (od wypłynięcia ok. 3 min).Wyjmujemy łyżką cedzakową.

Porady

Podajemy polane tłuszczem, śmietaną lub jogurtem greckim.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować