Lekkie risotto z bakłażanem i liśćmi selera

0 (0 ocen)

  • 25 min

Przepis wymyśliłem sam,starając się wykorzystać świeże sezonowe warzywa

  • 25 min

Składniki:

  • 1) Torebka ryżu białego,długoziarnistego 2)Włoszczyzna słupki (np Marchew, seler, pietruszka,por- plastry) - 250 g 3)2 średnie bakłażany 4)1 czerwona cebula 5)sos sojowy(najlepiej ciemny) 6)sos chilli (najlepiej słodka odmiana) 7) przyprawy: szczypta curry,zmielonej gałki muszkatołowej,imbiru; zmielone w młynku ziarna kolendry, białej gorczycy i kolorowego pieprzu, 8)kostka bulionowa-grzybowa 9) liście selera
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Lekkie risotto z bakłażanem i liśćmi selera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1)cebulę pokrojoną w drobną kostkę zeszklić na oleju na dużej patelni; 2)na lekko rozgrzaną patelnię dodać ryż i stale,niespiesznie podlewać grzybowym bulionem,aż do całkowitej redukcji ; 3)na drugiej,mniejszej patelni rozmrozić włoszczyznę,po czym dodać do ryżu,który napęczniał i zredukował bulion; 4)bakłażany oprószyć na kilka minut solą,spłukać pod wodą w celu pozbycia się goryczki; 5)Wysuszone bakłażany przekroić na pół,następnie pokroić w kostkę i usmażyć na oleju polewając lekko sosem chilli;po czym dodać do risotta; 6) risotto przyprawić sosem sojowym i przyprawami,posypać drobno posiekanymi liśćmi selera

Porady

do risotta można klasycznie dodać np łyżkę masła,a całość posypać parmezanem. Powinno być umiarkowanie słone (dzięki bulionowi grzybowemu)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować