Lekkie risotto z bakłażanem i liśćmi selera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1)cebulę pokrojoną w drobną kostkę zeszklić na oleju na dużej patelni; 2)na lekko rozgrzaną patelnię dodać ryż i stale,niespiesznie podlewać grzybowym bulionem,aż do całkowitej redukcji ; 3)na drugiej,mniejszej patelni rozmrozić włoszczyznę,po czym dodać do ryżu,który napęczniał i zredukował bulion; 4)bakłażany oprószyć na kilka minut solą,spłukać pod wodą w celu pozbycia się goryczki; 5)Wysuszone bakłażany przekroić na pół,następnie pokroić w kostkę i usmażyć na oleju polewając lekko sosem chilli;po czym dodać do risotta; 6) risotto przyprawić sosem sojowym i przyprawami,posypać drobno posiekanymi liśćmi selera
Porady
do risotta można klasycznie dodać np łyżkę masła,a całość posypać parmezanem. Powinno być umiarkowanie słone (dzięki bulionowi grzybowemu)
Komentarze