Lekkie ptasie mleczko

0 (0 ocen)

  • 60 min

Niezwykle szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto. Mniam;-)

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt
    5 jajek
    3/4 szklanki cukru
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szklanki mąki tortowej
    3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    Dodatkowo
    śnieżka,
    200 ml mleka,
    3 galaretki

Lekkie ptasie mleczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Jajka rozbijamy, oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier dalej ubijamy, na końcu dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Tortownicę smarujemy masłem, wylewamy masę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni pieczemy około 45 minut.

    Rozpuszczamy galaretki, dwie według przepisu na opakowaniu i jedną w 200 ml wody. Czekamy aż stężeją. Ciasto przekrawamy na dwa blaty. Śnieżkę ubijamy z 200 ml chłodnego mleka, kiedy masa jest już odpowiednio sztywna dodajemy tężejącą galaretkę rozpuszczaną w mniejszej niż pozostałe ilości wody, mieszamy wykładamy na blat biszkoptowy, przykrywamy drugim. Na ciasto wylewamy pozostałe tężejące galaretki. Ciasto przechowujemy w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy