LEKKIE PIEROGI

0 (0 ocen)

  • 60 min

Moją pasją jest gotowanie. Lubię eksperymentować w kuchni. Lekkie pierogi są moim ostatnim odkryciem. Całej rodzinie bardzo smakowały.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    • 2 szklanki mąki
    • 1 jajko
    • 150 ml letniej wody, sól

    Farsz:
    • 50 dag kiszonej kapusty
    • 40 dag świeżej kapusty
    • 1 cebula
    • 2 łyżki masła
    • 1 szklanka bulionu warzywnego, sól, pieprz

    Ponadto:
    • 1 duża cebula
    • masło
    • szczypiorek

Lekkie pierogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę świeżą posiekaj, gotuj 10 minut w osolonym wrzątku, odcedź. Kapustę kiszoną posiekaj. Cebulę obierz, posiekaj, przesmaż na maśle. Kapustę (świeżą i kiszoną) i cebule zalej gorącym bulionem, duś około 20 minut, przypraw do smaku.
  • 2. Z mąki, jajka, soli i wody zagnieć elastyczne ciasto. Podzielić je na trzy części. Każdą cienko rozwałkuj i szklanka wycinaj z niej krążki.
  • 3. Na każdym krążku połóż łyżeczkę farszu, dokładnie zlep brzegi. Pierogi gotuj w osolonym wrzątku do momentu wypłynięcia.
  • 4. Podawać polane cebula zasmażona na maśle. Posypać posiekanym szczypiorkiem.

Komentarze

Podobne przepisy